Druivenrassen

De wijngaard is in 2008 gestart met 5 rassen en in de loop der jaren uitgebreid naar 9 rassen. Door de diversiteit is het mogelijk in de vinificatie te variëren door wijnen te mengen om ook meer complexe wijnen te maken.

Rood:  Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Regent, Rondo
Wit:      Helios, Hibernal, Johanniter, Muscaris, Solaris

Regent

Blauw druivenras in 2008 aangeplant. Het is de meest aangeplante blauwe druivenras in Nederland. De druiven zijn eind september/begin oktober rijp en geven middelgrote trossen met middelgrote vruchten. De Regent heeft een volle donkerrode kleur en een kruidig karakter. Voor Regent kan eventueel een houtrijping toegepast worden. Het aroma is fruitig en doet denken aan bosvruchten.

Rondo

Blauwe druivenras in 2008 aangeplant. Dit ras heeft een redelijke weerstand tegen valse meeldauw en botrytis. De afrijping is vroeg en de trossen zijn redelijk groot. Als ze wat langer blijven hangen kunnen ze een heel hoog suikergehalte bereiken.
Rondo geeft een volle wijn met een goede ‘body’ en zachte tannines. Ook is de Rondo heel geschikt voor assemblages (samenstellingen met andere wijn), of voor Rosé.

Cabernet Cortis


Blauwe druivenras in 2008 aangeplant. Dit ras heeft de kenmerken van Cabernet Sauvignon en is de milieuvriendelijke variant ervan. Bevat veel tannine en geeft een krachtige rode wijn met veel potentie. In samenstelling met andere blauwe rassen wordt deze door Hof van Baarle ook voor rosé gebruikt.

Cabernet Cantor

Blauw druivenras in 2013 aangeplant. Cabernet Cantor is een uit Duitsland afkomstig blauw druivenras met een hoge schimmeltolerantie en heeft bijna geen last van lamsteligheid. De wijn heeft een mildere cabernet-type smaak en is meer Merlot-achtig.
De wijnen zijn kleurintensief, en hebben hoge extractie en tannine gehalten, waardoor er fruitige wijnen, maar zeker ook wijnen met houtrijping van gemaakt kunnen worden.

Helios

Wit druivenras aangeplant in 2013. Dit duitse druivenras is een afstammeling van de beroemde Müller-Thurgau. De druiven vormen vrij compacte trossen en rijpen in de late herfst af.

Hibernal

Wit druivenras aangeplant in 2013. Dit duitse druivenras is een afstammeling van de beroemde Riesling. Dit ras komt veel voor in Oost-duitsland, Polen, Tsjechië en Canada. De oogst van Hibernal is de laatste in de oogstijd, midden tot eind oktober.Hof van Baarle had in 2015 de primeur door als eerste Nederlandse wijngaard wijn van de Hibernal druif op de markt te zetten. In samenwerking met het RVO en VNWP hebben we dit ras op de Rassenlijst Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) kunnen plaatsen. 

Johanniter

Wit druivenras in 2008 aangeplant. Dit ras heeft kenmerken van het moederras, Riesling. Medio half oktober rijp met compacte trossen. De druiven zijn middelgroot en donkergeel van kleur. Geeft dus een Riesling-achtige wijn met een stevig zuurgehalte en een flinke hint Pinot Gris. Het aroma is fruitig, naar meloen neigend.

Muscaris

Wit druivenras in 2011 aangeplant. Dit ras is in 1987 ontwikkeld in het duitse Freiburg. Met een certificaat van het Freiburg Weinbau Institut hebben we de vereiste toestemming gekregen dit zeer bijzondere druivenras te mogen aanplanten. De Muscaris wijn kan omschreven worden als krachtig fruitig met aangename aroma’s van muskaat, litschi en rozen.

Solaris

Wit druivenras in 2008 aangeplant. Het paradepaardje van Hof van Baarle, waar al menige prijzen mee zijn gewonnen. Dit ras heeft een goede schimmelweerstand en rijpt heel vroeg af. De trossen zijn middelgroot en de kleur van de druiven is mooi goudachtig. Solaris bereikt een zeer hoog suikergehalte, terwijl het zuurgehalte en de structuur goed behouden blijven. De wijn heeft een fruitig boeket, vaak aroma’s van ananas en hazelnoot.

Om de druiven te beschermen tegen vogels worden aan beide kanten met vogelnetten opgehangen. Deze netten zijn fijnmazig en beschermen de druiven tegelijkertijd tegen zonnebrand.