Wijngaard

Hof van Baarle is een unieke wijngaard met druiven op zowel Nederlandse als Belgische grond (Enclave)! De druivenstokken zijn aangeplant in het landelijke gebied van Boschoven, aan de rand van de Europese tweeling-gemeente Baarle-Nassau/Hertog. Op 2,5 hectare zijn 9 rassen aangeplant, met een totaal van zo’n 7500 druivenplanten.

Aanplant

Hof  van Baarle is in 2008 opgericht en heeft gekozen voor een moderne opzet van de wijngaard om de druivenplanten de best mogelijke groei-omstandigheden te bieden. Ook is het voor het onderhoud in de wijngaard, grotendeels handmatig en gedeeltelijk machinaal, de meest gunstige opstelling.

Goed begaanbare rijpaden van gras en witte klaver en milieuvriendelijk materiaal met een lange levensduur. Technieken die steeds meer in de moderne Europese wijngaarden zijn terug te vinden.

De rozenstruiken in de wijngaard zijn op diverse plaatsen aangeplant. Deze zullen ons waarschuwen bij de eerste tekenen van ziektes zoals meeldauw of valse meeldauw. Hierdoor kunnen we preventief ingrijpen met biologische middelen zoals zwavel en bitterzout als bladbemesting (magnesium/zwavel). Er worden voor bestrijding van onkruid géén herbiciden gebruikt in de wijngaard. Dit omdat we het insekten- en bodemleven niet willen aantasten, maar willen zorgen voor een optimale balans in de wijngaard.


Werken in de wijngaard

Bent u geïnteresseerd in de werkzaamheden in een wijngaard. Wilt u graag eens meehelpen en ervaring opdoen met bijvoorbeeld aanbinden, snoeien, schoffelen of ontbladeren. Wij kunnen in ieder seizoen wel enthousiaste vrijwilligers gebruiken bij de vele werkzaamheden in de wijngaard. Zo leert u meteen de kneepjes van het vak van de wijngaardenier. Straks zal uw druivelaar of druivenstokken heerlijke druiven geven voor wie weet uw eigen wijn. Neem contact op met ons voor meer informatie.

De grond bemonstering en analyse wordt ieder jaar uitgevoerd door Wijnbouw Totaal