Wijnmakerij

De wijnmakerij is de plaats waar de druiven verwerkt worden tot wijn. Een deel van de boerderijschuur werd aangepast voor een moderne wijnmakerij en vinificatie ruimte. Deze is ingericht met de nieuwste machines en RVS tanks, zodat de komende oogsten zo efficiënt mogelijk en onder de meest hygiënische omstandigheden kunnen worden verwerkt.

Apparatuur

Voor het verwerken van een grote hoeveelheid druiven is het belangrijk de juiste apparatuur te gebruiken. Dit betekent veel kennis vergaren over de opzet van de wijnkelder. We hebben gekozen voor moderne machines die efficiënt zijn en een zeer hoge kwaliteit kunnen waarborgen. De onsteler / kneuzer is de eerste in de rij. Deze verwijdert de stelen die we niet in ons wijnproces kunnen gebruiken. De wijn of beter gezegd most wordt vervolgens doorgevoerd naar grote RVS tanks of in geval van pulpgisting voor rosé en rode wijn naar palletboxen. De horizontale pneumatische wijnpers kan zo’n 800 liter per programma verwerken. Meteen na iedere verwerking wordt de apparatuur grondig zuiver gemaakt, want hygiëne staat voorop in de wijnkelder. Vervolgens wordt de wijn opgeslagen in RVS tanks van Speidel, MK-Eurostahl, Clemens en SKRLJ. Allen grote merken op het gebied van wijnkelders.

Gisten

Voor onze wijnvinificatie gebruiken we professionele gisten. Tijdens het omzetten van suiker naar alcohol geeft ieder gistsoort zijn specifieke eigenschappen aan de wijn mee. Wij maken voor onze rosé’s, witte en rode wijnen gebruik van de volgende gisttypen;
Lalvin, Siha, Uvaferm en Oenoferm. Jaarlijks maken we ook diverse kleine batches wijn voor experimenten met diverse gistsoorten. Het gistproces is één van de spannendste en belangrijkste onderdelen van de wijnvinificatie. Temperatuurregeling is uiterst belangrijk en wordt bijgestuurd met de koeling-unit of met speciale thermostaat geregelde verwarmingsstaven voor onze tanks.

Bottelen

Na de vinificatie en rijping van de wijn komt het proces van het bottelen. De wijn van Hof van Baarle worden in de eigen wijnmakerij gebotteld. Voordat de wijn de flessen ingaat worden de flessen gesteriliseerd. De flessen worden afgesloten met kunststof kurk. Daarna gaan de etiketten en de capsules erop.

afvuller